Massage is een hele oude therapievorm die al sinds de oudheid bestaat. In allerlei culturen werd massage toegepast. Het is een normale menselijke behoefte om aangeraakt te worden en ook belangrijk voor de ontwikkeling van de mens.
Massage is een genezende handeling die een sterke uitwerking heeft op het psychische vlak. Lichaam en geest zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Een goede massage brengt je aandacht van je hoofd naar je lichaam. Wat geblokkeerd was komt weer in beweging: je voelt waar spanning zit en je word je bewust van de gevoelens en eventuele emoties die daarbij vrij komen.
Eigenlijk is massage heel gewoon. Het is de meest natuurlijke reactie op pijn. Onbewust wrijf je op de plek die pijn doet. Zo gaat er meer bloed naar deze plek en kunnen de afvalstoffen beter afgevoerd worden.
Massages hebben een gunstige invloed op lichaam en geest. Zo verbetert massage in algemene zin het immuunsysteem, het herstelt de vitaliteit, bestrijdt stress, vermoeidheid, slapeloosheid en burn-out, Ook verbeteren de kleur en structuur van de huid. Het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd en het zenuwstelsel wordt geharmoniseerd. Op het lichamelijke vlak wordt de bloedcirculatie bevorderd. Het lymfesysteem wordt geactiveerd, Het lichaam (spieren en beenerdergestel) wordt versterkt. Het geeft verlichting bij spierspanning en helpt bij rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, spijsverteringsklachten en hoofdpijn. Op het geestelijke vlak wordt het brein geactiveerd. Het verheldert de zintuigen, draagt bij aan lichaamsbewustwording en helpt bij psychische onevenwichtigheid zoals verdriet, angst, zorgen. Massage verbetert de gemoedstoestand en het geluksgevoel wordt gestimuleerd. Dit komt door het hormoon oxytocine dat het lichaam aanmaakt. Dit hormoon wordt ook wel het “’knuffelhormoon”” genoemd. Hierdoor ontstaat een gevoel van welbehagen. Je voelt je blij, ontspannen en verbonden. Ook maakt het lichaam endorfines aan, die als een natuurlijk stemmingsverhogende pijnstiller werken.
Massage is een van de meest gebruikte therapievormen omdat het zo veelzijdig is maar vooral ook omdat het goed te combineren is met zowel reguliere als alternatieve behandelmethoden. Het is zowel een tractatie voor jezelf als een helende behandeling.
Contra-indicaties bij massage
Deze contra-indicaties gelden voor alle massages behalve de Ayurvedische massage!!!!
Massage heeft als doel het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Er zijn een aantal factoren, de zogenaamde contra-indicaties, waardoor massage in zijn geheel (absoluut) of gedeeltelijk (relatief) niet uitgevoerd mogen en kunnen worden.
Absoluut in het geheel niet:
• bij hartklachten en hartafwijkingen: door ontspanning kan hartritme dalen
• ernstige vaataandoeningen over het hele lichaam: beschadiging van de verzwakte vaten door de druk
• teveel pijn en vermoeidheid: onvoldoende verwerking van de diverse massageprikkels
• besmettelijke huidziektes: prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering
• koorts: massage zal de verhoogde stofwisseling verergeren
• infectieziektes, zoals griep en zware verkoudheid: massage verergert de symptomen
• steenpuist: besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar.
Absoluut plaatselijk niet op het desbetreffende lichaamsdeel waar het zich bevindt, de rest van het lichaam kan wel:
• acuut trauma, verwonding, letsel, blauwe plekken of zwelling
• ontstekingen of tumoren: kans op verergering of verspreiding
• verdikkingen, waarbij twijfel is over de oorzaak
Relatief algeheel of plaatselijk wel, maar aangepast qua tijdsduur, techniek en vooral druk. Dus voorzichtigheid geboden:
• hoge en lage bloeddruk
• trombose en gebruik van bloedverdunners
• bot- en spierziektes, zoals reuma, osteoporose, artritis
• bij bepaald medicijngebruik, waaronder antibiotica, antidepressiva, ontstekingsremmers en medicijnen, die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden
• herstelperiode na een operatie of ziektebeeld
• lichte vaataandoeningen en spataderen
• zwangerschap (eerste drie maanden afgeraden en bij stoelmassage geen drukpunten)
Samen kijken we dan naar de voor u optimale massagevorm op dat moment.
Bij twijfel verwijs ik u door naar uw huisarts, want uw veiligheid staat voorop.
bron: praktijk health-choice